Забележителности

Асенова крепост

Бачковски манастир

Манастир Свети Врач

За село Добралък

Добралък е разположено в най-южната част на община Куклен, с надморска височина 1066 метра. Има землище от близо 100 000 декара. Граничи със селата Наречен, Нареченски бани, Косово, Ситово, Лилково, Гълъбово, Извор, Дедево, Лясково, Яврово, Бачково и гр. Асеновград. Разположено е между два римски пътя. Приемало е няколко имена : Добролонг, Каварджики (турско име, което искали да наложат каракачаните и което не се е запазило повече от 10 години.), Добралъка, Добралъг и сегашното Добралък. Ако се съди по старинните съдове и аморфите, намерени в местността Студиница, селището има тракийски произход.

Село Добралък, Пловдивска област, е едно от най- старите села не само в Асеновградска околия, но и в Средните Родопи. Споменавано е още през 11 век, – 1084г., като дарение на Бачковския манастир. Уставът от 1084 година дава първите исторически сведения за селото. Намира се на 46 километра южно от град Пловдив и на 28 км. югозападно от Асеновград. Сгушено в пазвите на китните Родопи, то ревниво пази като птиче гнездо, то надживява векове и събития, за да покаже на съвременниците колко е здрав коренът му, колко е силен духът му. 

за свободното време

За почитателите на риболова, наблизо се намира река Луковица. В бързите й бистри води, може да се лови балканска пъстърва. Но ако това не е любимият ви спорт, наоколо може да си наберете гъби и разнообразни билки. На път за Добралък може да посетите Асеновата крепост. Покрай нея се минава  по пътя, на излизане от Асеновград. Няма как да я пропуснете, защото се извисява над пътя с вековната си прелест. Историята пази спомени от старите римляни, съхранени в част от древен път, свързващ Родопите с Беломорието. Друга забележителност е църква в селото, строена през 1846 година, старото училище, построено през 1848г, множеството параклиси, пръснати наоколо, както и автентичните стари къщи с тиклени покриви.

 Разказите на местната ловна дружинка за славни гонитби и свирепи глигани, обикновено завършват в местността Преслоп. Това място е подходящо за отдих, където можете да се докажете като майстор на барбекюто и на сладките приказки.Местните хора са се погрижили мястото да стане приятно и уютно, изградени са маси с пейки и огнища навсякъде. Голямото барбекю е подходящо за чевермета, а беседката  с голяма маса е удобна за шумни компании.  

Околностите на този край предлагат характерната за родопите красота на природата. Планината около Добралък ще ви приласкае в пъстрата си пазва, за да ви разкрие зелените поляни, студените извори и шарени сенки. За любителите на традиционния пешеходен туризъм и еднодневните екскурзии, хълмистият терен е много подходящ. Наблизо минава пътеката Бяла Черква- Бачковски манастир. С красотите си, землището на Добралък ще ви предложи близки излетни места, а домакините с удоволствие ще ви упътят до тях. Можете да отдъхнете от разходката или с приятели да се съберете под някоя шарена сянка, където да разпънете софра на сладка раздумка с домашни вина и ракии.

  На туристическата пътека- Бяла Черква – Бачково, има една  местност, известна като „Софрата“. Там трудолюбивите добралъкчани са поставили маси и пейки, а някой голям майстор е съградил бяла чешма, от която можете да утолите жаждата си със студената й вода. А истинската „софра“ е причудливо природно образувание – огромен плосък камък, идеален човек да хапне сладко.